Hoe gebruikt de bezoeker het stadskantoor

Eerst zien, dan geloven

Tijdens de bouw van een stadskantoor voerde /LAB samen met een intern designteam een gebruikersanalyse uit. Veel verbetervoorstellen om de gebruikersbeleving van het gebouw te vergroten werden direct geïmplementeerd.

Eén verbetervoorstel dat letterlijk in het oog sprong, botste echter op weerstand. We ontdekten namelijke een denkfout bij het ontwerp van de entree. Op papier leek het logisch dat bij binnenkomst de bezoeker tegen informatiezuilen zou ‘aanlopen’ die hem of haar dwongen tot het trekken van een nummer voor een van de balies. Maar 40% van de bezoekers had die niet nodig en moest voorbij de informatiezuilen een verdieping hoger zijn.

Die 40% zou dus bij de informatiezuilen blijven steken en de doorloop ernstig belemmeren (en gefrustreerd raken). Probleem was dat de aanleg van de zuilen al in een vergevorderd stadium was en de opdrachtgever de bouw niet wilde vertragen. Om onze opdrachtgever toch te overtuigen bouwden we samen met het designteam een prototype op ware grootte. Betrokken medewerkers kregen rollen toebedeeld en liepen als gebruikers door het prototype heen. Binnen twintig minuten was iedereen overtuigd van de noodzaak het interieur aan te passen. Het prototype leverde het tastbare bewijs voor wat werkte en wat niet.

Weten hoe krachtig een prototype kan werken voor jouw organisatie?