Optimale dienstverlening met de nieuwe omgevingswet

16 nov, 2020

Zet snel concrete stappen met behulp van een 5-daagse design sprint.

In plaats van (of als voorbereiding op) maanden aan optimale dienstverlening werken, ga je in een design-sprint in sneltreinvaart door het innovatieproces heen. Na vijf dagen heb je inzicht in de behoeftes van burgers en andere initatiefnemers, heb je een prototype gerealiseerd en heb je je initiële concept getest.

Veel gemeentes zijn gestart met de ontwikkeling van de Omgevingsvisie, bij sommige gemeentes is ook al een start met het Omgevingsplan gemaakt. Maar hoe zit het met de dienstverlening? Wordt daar al over nagedacht? Hoe kun je de processen binnen je gemeente laten aansluiten op de nieuwe kaders van de Omgevingswet? Wat betekenen de nieuwe proces-aanpassingen concreet voor je organisatie? Waarom zou je daarmee wachten tot de inwerkingtreding van de wet in 2022? Wat zou je nu al beter of anders kunnen doen? Hoe zorg je dat straks alles soepel verloopt volgens de belevingsprincipes van de VNG en dat de aanvragers de processen als snel, persoonlijk, eenvoudig en transparant ervaren?

Vijf concrete stappen

Met behulp van een designsprint werk je met een team in vijf dagen aan concrete geteste (deel)oplossingen die je direct kunt implementeren.
Dag 1: Begrijp het probleem en definieer de uitdaging.
Dag 2: Brainstorm met het team en genereer zoveel mogelijk ideeën.
Dag 3: Kies het beste idee.
Dag 4: Ontwikkel een prototype.
Dag 5: Test het ontwerp met gebruikers.

Samen met jou als opdrachtgever zorgen we eerst voor een heldere probleemstelling, vraagstukken. /LAB zorgt voor de voorbereiding en een enthousiaste facilitator. Samen zorgen we ervoor dat de juiste mensen aan tafel zitten om het optimale resultaat uit de design sprint te kunnen halen. Wij begeleiden het proces en jullie brengen de kennis in vanuit de inhoud, de stakeholders en de organisatie.

Waarom een design sprint?

  • Een design sprint is uitermate geschikt voor complexe processen met meerdere stakeholders
  • Het is goedkoper om in korte tijd naar resultaten te werken dan het over een lange periode uit te smeren
  • Door de designsprint met de juiste stakeholders te organiseren ontstaat er sneller gedragenheid
  • Een designsprint werkt inspirerende en motiverend er ontstaat een positieve sfeer waardoor iedereen sneller gelijkgestemd is en energie heeft om ermee aan de slag te gaan.

/LAB zet regelmatig design sprints in voor projecten met betrekking tot de dienstverlening en Omgevingswet.

Een design sprint inzetten ten behoeve van de implementatie van de nieuwe Omgevingswet?