Service Design

Service Design is de kunst van het ontwerpen van waardevolle diensten en dienstverlening.

In essentie is service design het minutieus plannen en organiseren van de mensen, infrastructuur, communicatie & materiële aspecten van je dienst. Dit om gebruiksvriendelijke, concurrerende en relevante producten en diensten te creëren. Laat je dienstverlening aansluiten bij wat jou klant graag wil, een leuke dag hebben of goed geholpen worden.

De 4 onderdelen van service design.

Om tot een goed ontworpen dienst(verlening) te komen zijn 4 onderdelen van belang.

Ontdekken
Het onderzoeken van de aanleiding en het ontdekken van he probleem of de uitdaging. Een periode van inspiratie en inzichten opdoen. Behoeftes in kaart brengen en pijnpunten achterhalen. 

Definieren
Alle inzichten die zijn ontdekt worden geordend, geprioriteerd en geanalyseerd. Hierbij wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen voor de ontdekte problemen

Ontwikkelen
Daarna gaan we aan de slag met het vormgeven, ontwikkelen en concreet maken, testen en bijschaven van potentiele oplossingen.

Implementeren
Hierbij draait het om het definitief maken van het prototype. Hierbij wordt een functionerende oplossing geïmplementeerd die door de klant wordt geaccepteerd als antwoord op het probleem.

……en heel veel post-its.

Customer journey maps, service blueprints, stakeholders, prototypes, brainstorming en heel veel post-its. Dat is wat je voorbij ziet komen tijdens een service design traject. Allemaal met één doel: je dienstverlening laten aansluiten bij wat jou klant graag wil. Zo hebben we perceptie van wachten weten te verbeteren voor de gemeente Venlo en een toekomstbestendig accountantsconcept vormgegeven voor een klein accountantsbureau.

Benieuw wat wij met service Design voor jou kunnen betekenen?

Neem dan contact op met Teun of laat hier een berichtje achter

 
 

Service Design Cases

Meer over service design